Wuzetka z bitą śmietaną

wuzetka-998x360

SKŁADNIKI

  1. Biszkopt: 6 jajek , 2/3 szklanki cukru , 2/3 szklanki mąki , 2/3 szklanki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  2. Krem: 1 l śmietanki 36 % , 2 łyżki śmietany , 2/3 szklanki cukru pudru
  3. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady , 100 g mlecznej czekolady, 100 ml śmietanki 30 %
  4. Dodatkowo: 260 g powideł śliwkowych, 4 łyżki rumu

Jak to zrobić?

• Białka ubij z cukrem na sztywna pianę. Cały czas mieszając, dodawaj po jednym żółtku.
• Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Powoli ją dosypuj do jajek. Dodaj kakao i delikatnie wymieszaj masę.
• Ciasto przelej do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25 x 36 cm.
• Piecz ok. 30 min w temp. 170 st. C. Ostudź i przekrój na dwa blaty.
• Powidła wymieszaj z rumem. Posmaruj nimi dolny biszkopt.
• Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzątku. Przestudź.
• Śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder , a następnie żelatynę. Krótko zmiksuj.
• Kilka łyżek masy odłóż do dekoracji, resztę wyłóż na biszkopt (na warstwę powideł). Przykryj drugim blatem.
• Czekolady połam kawałki i wraz ze śmietanką rozpuść na parze. Kiedy polewa trochę przestygnie, posmaruj nią wierzch ciasta.
• Wuzetkę udekoruj pozostałą bitą śmietaną. Odstaw do schłodzenia.

Moja rada
Ciasto nasącz mieszanką rumu i mocnej czarnej herbaty – będzie wilgotne i bardziej aromatyczne.