Jak zrobić babkę cytrynową

ID-100221883

ID-100221883

SKŁADNIKI
• 5 jajek
• 2 szklanki mąki
• 1 szklanka cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 200 ml mleka
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
• 250 g margaryny
• 50 ml z soku z cytryny
• skórka otarta z 1 cytryny

lukier: sok z ½ cytryny, puder

JAK TO ZROBIĆ?

Żółtka utrzyj mikserem z cukrem, cukrem wanilinowym i skórka cytrynową. Wlej letnią roztopioną margarynę, miksuj, dodając sok z cytryny.

Miksując, dodawaj do masy mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta.

Ciasto wlej do wysmarowanej i wysypanej bułka tartą formy z kominem (średnicy 23 cm). Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Z soku z cytryny i cukru pudru utrzyj gęsty lukier. Polukruj zimną babkę.